ART, DST, PES és társaik. Eszik vagy isszák?

Az ART, DST, PES és társai különféle file formátumok. A formátumot a file név  pont utáni része mutatja, ami kettő vagy három betűből áll.

Ezek olyan formátumok, amiket a hímzőgépek olvasnak. Különböző gyártmányú gépek különböző formátumokat értenek meg. Ezért ha egy hímzőgépen egy hímzésmintát szeretnénk hímezni, olyan formátumban kell a gépre vinni, amit az adott gép ért és olvassa azt, mert ebből kapja az információkat. Például, hogy a keretet milyen irányban mozgassa, mikor váltson színt, mikor vágjon szálat stb. Egyes gépek több formátumot ismernek fel, mások ragaszkodnak egyetlen adott formátumhoz.

Kétféle formátumot különböztetünk meg, a szoftver és a gépformátumot.

Minden hímzőszofver különféle formátumot hoz létre. Ezeket mester file-nak is hívjuk. Például a Berninánál ART, Pe-design-nál PES. Ez a mesterfile tartalmazza a hímzésminta adatait: színek, öltéstípusok, öltéssűrűség, objektumok, különféle beállítások, stb. Ezt a mesterfilet mindenképp el kell tárolnunk a száímtógépen ahhoz, hogy a jövőben a hímzésmintán változtatni tudjunk például öltéssűrűséget és sok egyéb mást.

Néhány szoftver formátum:

ART:  Bernina , EOF: Embird,  ERF: Compucon,  EMB: Wilcom,  PES: Pe-design

A gépformátum az a formátum, amit már fent említette, amit a hímzőgép ,,megért”. Ez csak a hímzőgép működtetésére szolgál. Ezeket hiába nyitjuk meg szoftverben, csak apró változtatásokat tudunk rajta létrehozni, mint a tükrözés, elforgatás stb. A fő tulajdonságokhoz,beállításokhoz nem tudunk hozzányúlni.  Ezeket a formátumokat a mesterfile-ből hozzuk létre a szoftverben exportálással, vagy más  konvertáló programmal.

Néhány gépformátum:

ART: Bernina, DST: Tajima, HUS: Husqvarna Viking, JEF: Janome, PCS: Pfaff, PEC: Baby Lock/Brother/Deco, PES: Baby Lock/Brother/Deco, SEW: Janome/Elna/Kenmore, XXX: Singer

Egy példa, hogy könnyebben megértsd. Én a hímzésmintákat Bernina szoftverben készítem el, digitalizálom. Elmentem .ART formátumban, mert tudom hogy később csak azt a formátumot tudom szerkeszteni. És mivel egy Brother PR600II-es gépen szeretném hímezni, exportálok egy .PES formátumot, amit a gépemre feltöltök, ez ár csak egy gépformátum lesz, nem szerkeszthető, DE ez a hímzőgép ezt érti.

Fontos információ, hogy az online letölthető, vagy interneten, vagy más helyen megvásárolható hímzésminták gépformátumban jutnak el hozzád. A készítő a szoftverformátumot nem adja oda.

Ha szeretnéd elsajátítani a profi hímzésminták elkészítésének technikáját és a  Bernina szoftver működését megismerni, NÉZD MEG Magyarország első MAGYAR NYELVŰ online tanfolyamát.

 

Vélemény, hozzászólás?

Név *
Email *
Honlap