Bernina DesignerPlus8 Online Tanfolyam

Jövő héten kapják meg a tanfolyamon résztvevők az ELSŐ BERNINA TANFOLYAM  utolsó online leckéjét. Azt gondolom, hogy ez a tanfolyam mindenkit sok-sok élménnyel gazdagított. A tanulókat, és engem is egyaránt.

Az első nehézségek

 

Büszke vagyok a tanulóimra, mert a kezdeti nehézségeket leküzdve, mint

 • ismerkedés a szoftverrel,
 • nem tudok angolul,
 • nem tudok a hímzőgépre menteni,
 • miért nem látja a hímzőgép a mintámat,
 • összehúzza az anyagot a gép,
 • nem jó az öltésbeállítás,
 • nem megfelelő tű és alátéthasználat, stb.

és az első sokkon túl, folyamatosan dolgozták fel a tananyagot, és küzdöttek,nem adták fel. Kérdeztek, én válaszoltam, próbáltam a tőlem telhető legjobb módon ott állni mellettük és segíteni őket.

“Bernina DesignerPlus8 Online Tanfolyam” részletei…

Ágytakaró és anatómia

Tegnap készült  el ez az ágytakaró, amit lányomnak készítettem. A blokkokon gépi hímzéssel készült emberi csontok és szervek vannak. Nos igen talán kicsit bizarr, de lányom imádja az anatómiát, így ezt a takarót is.

A takaróhoz piros és púder árnyalatait választottam, mivel hamarosan lakást festünk, és lányom málnapiros falat szeretne. Ezek a színek, és a virágos mintázatú textil kicsit kompenzálják az anatómia különös  hatását.

A blokkokat hímzőgéppel készítettem, varrógéppel állítottam össze, majd hímzőgép és varrógép segítségével steppeltem.

 

 

 

 

 

Ha szeretnél Te is ilyen hímzéseket készíteni nézd meg aktuális tanfolyamomat!

 

Hímző vállalkozás indítása lépésről lépésre

1. Hímzőgép és szoftver beszerzése, és a hímzéshez szükséges tudás elsajátítása.

Előző bejegyzésem erről szól.  Katt a megnézem gombra és olvasd el!

2. Vállalkozás létrehozása, cégalapítás.

Ahhoz hogy legálisan értékesíthesd az általad hímzett termékeket, vagy magát a hímzést, mint szolgáltatást, számlaképesnek kell lenned. Ehhez mindenképpen valamilyen vállalkozási formára van szükséged. Lehetsz egyéni vállalkozó, vagy alapíthatsz társas vállalkozást, mint Bt. vagy Kft. Mindegyiknek van előny és hátránya. Minden esetben, az első és legfontosabb lépés,  egy könyvelő felkeresése, aki tájékoztatni fog Téged mindegyik lehetőségről, és segítségével el tudod dönteni, hogy Neked melyik vállalkozási forma lesz a legjobb.

Itt megjegyezném, hogy az első és második pont felcserélhető. Ha már hímzőgép vásárlás előtt biztosan tudod, hogy vállalkozni fogsz, akkor érdemes előbb a vállalkozást megcsinálni, mert így esetlegesen a vásárolt gépet, szoftvert, alapanyagokat a vállalkozásodban el tud számolni. És legyünk őszinték, ez nem kevés összeg.

3. Tevékenység felvétele a vállalkozásba.

A vállalkozás megléte után fel kell venni a hímzést, mint  tevékenységi kört a vállalkozásodba. Ennek a szakmakódja:

139903  Mű- és gépi hímzett termék készítése (végben, szalagban, motívumban)

4. Hely kialakítása

Ki kell alakítanod egy helyet, üzletet, vagy helyiséget, ahol a hímzést vagyis a munkát tudod végezni, és akár a hímzett termékeidet értékesíteni. Sok hímző otthon kezdi a vállalkozást, ilyenkor javasolt egy külön helyiséget, vagy szobát műhelynek berendezni, ahol elfér a hímzőgép, a számítógép, a kellékek, esetleges alapanyagok. Valamint célszerű a vállalkozás papírjainak is egy kis sarkot kialakítani.

5. Tevékenység bejelentése.

A hímzési tevékenység folytatásához nem elég a tevékenységi kört felvenni, magát a tevékenységet be kell jelenteni az illetékes jegyzőnél. Ezt Önkormányzatnál vagy kormányablakban tudod megtenni.

Mivel a hímzés tevékenységi engedélyhez nem kötött, bejelentés után azonnal folytatható.

 

Ha szeretnéd tudni, hogy hímzőgépen kívül mi kell még ahhoz, hogy el tud kezdeni a hímzést, akkor itt egy ajándék neked: összeállítottam egy ellenőrző listát. Ez alapján be tudod szerezni a  hímzéshez szükséges eszközöket és cérnákat. Kattints a gombra, add meg az adataidat, hogy hova küldhetem a listát!

 

Tudás egy hímző vállalkozás működéséhez

Hímzett termékek és kiegészítők gyártása, vagy promóciós ruházat gépi hímzése egy nagyszerű vállalkozás. Kreatív, lenyűgöző, változatos, fantáziadús és még sorolhatnám. Lehetőséget ad arra is, hogy munka (főállás) mellett kicsiben kezd el otthon, és lépésről lépésre haladva folyamatosan építsd vállalkozásodat, hímző üzletedet.

 

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/253046072788702903/

Az első két lépés a saját vállalkozásodhoz a hímzőgép és szoftver beszerzése, és a hímzéshez a készségek elsajátítása. Ez igazából két lépés, de egyik sem működik a másik nélkül.

Jelenleg a gépi hímző vállalkozás gyakorlásához szakképesítés ugyan nem szükséges, de ez nem azt jelenti, hogy bizonyos szakmai tudást nem kell elsajátítanod. Hiszen az olvasáshoz sem kell végzettség, de a betűket ismerni kell hozzá. Mindenféle szakmai tudás nélkül rendeléseket vállalni nagy felelőtlenség, főleg ha még pénzt is kérsz érte. Az esetleges hibák, baklövések pedig igen rossz fényben fognak feltűntetni, nem beszélve arról, ha mondjuk anyagi kára származik ebből a megrendelőnek. Nem egyszer kell hímzést készíteni, drága, akár több tízezer Ft-os ruhákra, és hát a hibás hímzés sokszor nem javítható.

Sokan azt gondolják, hogy a hímzés összefügg a varrni tudással, de nem. Varrni nem kell hozzá tudni, kreativitás, szépérzék, igény a minőségre viszont kell hozzá. Ezenkívül elengedhetetlen a kellő alázat, türelem, kitartás a hímzés készségeinek elsajátításához.

Amit tudni kell a profi hímzéshez:

 • a gép működési elve,
 • a hímzőszoftver használata,
 • a hímzés felépítése,
 • összefüggések ismerete a hímzőprogram és a kész hímzés között, (hímezve nem minden olyan, mint számítógépen)
 • alapanyagok ismerete,
 • különféle anyagtípusok és termékek hímzésének technikája.

Hol tudod megtanulni, gyakorlatra szert tenni?

Mivel nem kell képesítés a hímzés gyakorlásához, így iskola vagy tanfolyam sincs Magyarországon. Angol nyelvű oldalakon, tanfolyamokon tudod összeszedni ezt a tudást, de ez a szakmai angol szöveg miatt annak is kihívás, aki jól tud angolul, nem beszélve arról, hogy némely helyen elég bonyolult módszereket tanítanak.

DE van egy jó hírem Neked! 

Gyakorlatot szerezni kizárólag otthon tudsz, a saját gépeden. Ha megtanultad az alapokat, gyakorolj minél többet! Ha készen állsz, vállalj munkát! A igazi tudás és tapasztalat a sok gyakorlás és munka gyümölcse. 

Ha szeretnéd elsajátítani a profi hímzésminták elkészítésének technikáját és a  Bernina szoftver működését megismerni, NÉZD MEG Magyarország első MAGYAR NYELVŰ online tanfolyamát.

A 2018-as év színe az ultraibolya

A Panton vállalat szakemberei minden évben kiválasztják az év színét, ami nagy hatással lesz az adott év divatjára, akár a lakberendezés, akár a divat, akár a művészetről beszélünk.Idén egy  kimondottan merész, misztikus, ezoterikus színre esett a választás. 2018-as év színe az ultraibolya lett. Így akik szeretik a lila színt és árnyalatait, idén kiélhetik kreativitásukat.

A Panton vállalat ezt a színt provokatív és átgondolt lila árnyalatként írja le,amely egyéniséget és spiritualitást testesít meg, valamint tükrözi a világ bonyolultságát amiben élünk.

Az ultraibolya a változás színe, ami valami újat hoz, megkövetelve, hogy a múltat el kell engedni. Ez a szín impulzusokat ad a változásokhoz.

„Egy olyan időszakban élünk, melyben különösen szükségünk van a képzelőerőre és a találékonyságra. Ez a kreatív inspiráció jelenik meg a Pantone 18-3838 kódjelű árnyalatában, amely egy kék alapú lila. Ez magasabb szintre emeli a tudatosságunkat és alkotói lehetőségeinket. Az új technológiák és a világegyetem felfedezésétől, a művészeten és a spiritualitáson át az ultraibolya fényt derít az eljövendőre” – mondja Leatrice Eiseman, a cég igazgatója.

A lila színt Te is használhatod a hímzéseidnél. A lehetőségek határtalanok. Készíthetsz lakásdekorációt, mint konyharuha, edényfogó, még a függönyeidnek is adhatsz lilás árnyalatú hímzéseket. De alkalmazhatod blúzokon, ruhákon is.

Alább láthatsz  hímzéseket a lila árnyalatával. A palettákat saját magam készítettem, a hímzések a Bernina által tervezettek, ha van Bernina szoftvered Neked is megvannak, én átszíneztem őket. Ha túl soknak tartod a lilát, akkor alkalmazhatod más színekkel is kombinálva.

 

 

 

A képeket a Pinterestről töltöttem le, a cikk forrás https://www.pantone.com/color-of-the-year-2018

Milyen program kell a tökéletes hímzéshez?

A szép, esztétikus  és minőségi hímzésnek több feltétele van, de véleményem szerint a legfontosabb a tökéletes  hímző program megléte. Én mindig azt vallom, hogy a hímzés lelke a hímző program. A Tiéd lehet a világ legszuperebb, legmodernebb csúcstechnológiával felszerelt hímzőgépe, ha nem a megfelelően elkészített  programot használsz, nem fog minőséget produkálni.

 

Kép forrása: https://www.youtube.com/watch?v=-vj8C2Ae-0Y

 

Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem kell hozzá, szépen dolgozó, megbízhatóan működő hímzőgép, de azt ne felejtsük el, hogy a számítógép is azt csinálja, amit mi emberek „mondunk” neki.

A hímzőgép is azt fogja csinálni, amit mondunk neki a hímző program segítségével, ugyanis abból olvas ki minden információt. Öltéstípust, öltésnagyságot, öltéssűrűséget, színváltást stb.

Hímzés mintákat ezrével lehet találni az interneten, akár pénzért, akár szabadon letölthetőt, lehet vásárolni hímzőgép forgalmazóktól. Írtam erről egy blog bejegyzést, ha érdekel ITT elolvashatod. DE a legfontosabb, hogy saját magad is elkészítheted.

Nézzük, mire figyelj a hímzésminta elkészítésénél.  Ám ezek nem csak a készítésnél fontosak, hanem az internetről letöltött mintáknál is, hiszen ezen szempontok alapján ellenőrizheted, hogy a program tényleg megfelel-e a tökéletes hímzésre.

 1. A grafika tervezése legyen esztétikus, mondhatni jól nézzen ki. A színek formák egyensúlyban legyenek.
 2. A mintában lévő formák és alakzatok a megfelelő öltéstípussal és körvonallal készüljenek.
 3. Az öltések dőlésszöge igazodjon a formákhoz.
 4. Az öltések legyenek rendezettek, és megfelelően tömöttek.
 5. A formák tökéletesen illeszkedjenek egymáshoz, nem legyenek rések közöttük.
 6. A betűk világosan, könnyen olvashatóak legyenek. Ehhez megfelelően megválasztott betűtípus, színek kellenek, és megfelelő betűméret alkalmazása.

Természetesen mint fent is írtam, nem csak a programtól függ a hímzés minősége, hanem például az  optimálisan kiválasztott cérnától, alapanyagtól, tűtől, hímzésalátéttől.

Ha szeretnéd elsajátítani a profi hímzésminták elkészítésének technikáját és a  Bernina szoftver működését megismerni, NÉZD MEG Magyarország első MAGYAR NYELVŰ online tanfolyamát.

Hogyan válassz hímzőgépet? 2. rész

Gépi hímzéssel gyönyörű, akár művész alkotásokat lehet készíteni, de csodálatos eredmények csak a megfelelő géppel készíthetők. De milyen a megfelelő gép? Az a előző írásomban bemutattam a főbb szempontokat, amit vásárláskor érdemes figyelembe venni, most olyan lehetőségekről fogok írni, amik főleg a magasabb árkategóriájú gépeknél elérhető, de ha a pénztárcánk engedi, érdemes ezekre is figyelni.

A drágább gépeknél több az előre beépített hímzésminta, betűtípus, betű nagyság. Nagyobb keret van hozzá, és többféle keretet lehet hozzá használni, akár több tűvel rendelkeznek. A memóriájába el tudsz menteni saját mintákat is.

Nagyobb a hímzési sebesség,  ezt öltés/perc-ben adják meg. Magasabb kategóriájú gépeknél ez 650-800-1000 öltés percenként. Minél nagyobb ez a szám, annál kevesebb időt vesz igénybe egy-egy munka elkészítése. Jó ha van olyan funkció a gépen, ahol tudod állítani ezt a sebességet.

Kép forrása: http://babylock.com/embroidery/valiant/

Az LCD kijelzős (lásd lent) géppel szemben sokkal jobb, és praktikusabb a  LED kijelzős hímzőgép (lásd a fenti képen), ahol színesben  láthatod a mintát, azt is hogy a keretben hogyan helyezkedik el, és még sok más információt.

Kép forrása: http://www.brother-usa.com/homesewing/ModelDetail.aspx?ProductID=SE400

És itt van néhány „extra”, ami jól jöhet használat során:

 • Lehet-e használni hozzá előre orsózott alsószálat? Ezek azért hasznosak,mert nem kell mindig orsóznod. De ami ettől fontosabb, hogy egyenletesebben tekeredik le hímzés közben a cérna az orsóról, ezért a fonákoldal sokkal egyenletesebb, esztétikusabb lesz. A bobbinból nem ugrik ki a cérna, így nem okoz leállást, minőségi problémát. Ez utóbbi főleg a nagyobb sebességű gépeknél fontos.
 • Lehetőség hímzés közben 1-1 színt átugrani a mintánál, lehet-e kicsinyíteni, nagyítani, tükrözni egy mintát a gépeden.
 • Miről informál Téged a géped? Például, hogy mennyi időt vesz igénybe a minta hímzése, mennyi idő van még vissza a hímzési időből.

Ne felejtsd el, a hímzés nagy beruházás, és nem pár hónapra vásárolunk hímzőgépet, ezért ne sajnálj időt és energiát fektetni egy kis kutató munkába. És még egy fontos dolog! Lehetőleg olyan helyen vásárolj hímzőgépet, ahol kipróbálhatod.

Jó vásárlást, és kellemes és boldog időtöltést az új gépedhez!

Ha szeretnéd tudni, hogy hímzőgépen kívül mi kell még ahhoz, hogy el tud kezdeni a hímzést, akkor itt egy ajándék neked: összeállítottam egy ellenőrző listát. Ez alapján be tudod szerezni a  hímzéshez szükséges eszközöket és cérnákat. Kattints a gombra, add meg az adataidat, hogy hova küldhetem a listát!

A hogyan válassz hímzőgépet bejegyzés első részét elolvashatod ITT!

 

 

Hogyan válassz hímzőgépet? 1. rész

Eldöntötted, hogy vásárolsz egy hímzőgépet? De milyet kellene választanod? Azt sem tudod mi alapján dönts? Mit kérdezz?

Nem csak technikai, hanem beruházási szempontból is fontos, hogy milyen hímzőgépet választunk, hiszen a gépvásárlás elég költséges befektetés. Ezért vásárlás előtt ne sajnálj időt és energiát fektetni egy kis kutatómunkába. Fontos, hogy minél több olyan információt szerezz magadnak, amik segítenek ebben a döntésben.

Kép forrása: http://brothervarrogepcentrum.hu/uploads/termek/PR1050X-erinto-kepernyo.jpg

1. Mire fogod használni?

Csak otthoni, vagy üzleti használatra vásárolod a gépet. Ha üzleti célra, akkor érdemesebb kifejezetten termelésre alkalmas gépet vásárolni. Ezek gyorsabbak, több tűvel  és esetleg több fejjel rendelkeznek.

 

2. Milyen Márka?

Hogy kinek milyen márka a szimpatikus eléggé szubjektív. Kinek a Bernina, kinek a brother. Hogy el tudd dönteni Neked melyik lesz a befutó gyűjts információkat a gyártók weboldaláról, olvass véleményeket blogokon, fórumokon, ha magyarul nem találsz, akár angol nyelven. Érdeklődj a kereskedőnél melyik márkára mi a jellemző. Erősségek, előnyök, hátrányok.

 

3. Távolság a tű és a géptest között.

Ha nagyon kicsi a távolság, akkor nagyobb terméket, például kabát, nehezen fogsz hímezni, mert nem fog elférni.

 

4. Varró és hímzőgép egyben?

Ha egyben varró és hímző a gép, akkor azzal nem csak hímzésre,hanem varrásra is alkalmas. Ilyenkor van egy hímző egység, amit ha leveszel a gépről, akkor lehet varrásra használni. ez költségtakarékos megoldás, de macerás, mert mindig át kell alakítanod a gépet ha hímzés után varrni akarsz, vagy fordítva.

 

5. Keretek, tartozékok

Nézd meg mekkora keretek vannak a géphez, vagy más egyéb tartozékok. Varróhímzőnél például milyen talpak. Később milyen kereteket, kiegészítőket lehet hozzá vásárolni.

Érdemes elolvasnod a keretekről írt blogbejegyzésemet ITT.

 

6. Beépített hímzésminták

Ha veszel egy gép memóriájában vannak hímzésminták, betűtípusok. Ha szoftvert is veszel, akkor majdnem mindegy mennyi van benne, mert internetről tudsz vásárolni , vagy ingyen letölteni mintákat, sőt magad is el tudod készíteni. Ha viszont szoftvert nem szeretnél, jobb ha minél több van mintát tartalmaz a géped.

 

7. Csatlakozási lehetőség

Mi ez? Ha egy hímzőgépre Te szeretnél mintát feltölteni, ahhoz kell a csatlakozás. Ez lehet adatkártya, pendrive, vagy közvetlen összekötheted a számítógéppel speciális kábellel. Én a pendrive-ot és a kábelt részesítem előnyben.

 

8. Garancia, szerviz

Minél több a garancia, annál jobb. Szükséges a megbízható szervízhálózat vagy szerviz, és a megfelelő alkatrész ellátás.

 

Ha szeretnéd tudni, hogy hímzőgépen kívül mi kell még ahhoz, hogy el tud kezdeni a hímzést, akkor itt egy ajándék neked: összeállítottam egy ellenőrző listát. Ez alapján be tudod szerezni a  hímzéshez szükséges eszközöket és cérnákat. Kattints a gombra, add meg az adataidat, hogy hova küldhetem a listát!

Tovább a második részhez. KATT IDE!

Hímzésmintákat, de honnan?

Ha vásárolsz egy hímzőgépet, márkától, típustól függően több vagy kevesebb darab hímzésminta lesz a memóriájában, amiket használni tudsz. Ezek tökéletesen megfelelnek arra, hogy megismerd a gépedet, a hímzés világát, és gyakorolj. Biztos lehetsz benne, hogy kifogástalan minőségűek ezek a minták, és gyönyörű munkákat készíthetsz velük, de hamar túlnősz ezeken, és mindig mást szeretnél majd készíteni.

Minden gyártónak vannak saját hímzésmintái, amiket pendrive-on vagy kártyán tudsz megvásárolni. Ezekből  a mintákból kollekciókat készítenek, így egy kártyán 10-20 vagy akár több darabot kapsz ugyanabban a témában. Ezek garantáltan szuper minőségi minták. Áruk 20-30-40 ezer forint általában. Ezekkel csak az a probléma,hogy ha Neked csak egy lepkére van szükséged, akkor is meg kell venni az egész kártyát. Így ez elég költséges móka.

Az interneten viszont ma már minták százezreit éred el, minden féle témában: redwork, csipkehímzés, felvarrók, karácsony, babavárás, applikáció és még sorolhatnám. Itt lehetőséged van vásárlásra a világ minden tájáról, vagy ingyenesen letölthető mintákat is találsz. Persze Murphy  törvény, hogy amire szükségünk van, vagy ami tetszik, az fizetős. De jó hír, hogy itt egyesével is tudsz mintákat vásárolni, akár már 1 dollárért. Viszont mint minden szakmában itt is vannak kóklerek, így könnyen belefuthatsz hibás, vagy rossz minőségű mintába. Ami fontos, hogy mindig olyan helyen vásárolj, ahol a kihímzett minta van lefényképezve, és nem csak a számítógépről készített kép.

A vásárláshoz szükséged lesz egy e-mail címre. Azzal tudsz regisztrálni azon az oldalon ahol vásárolni szeretnél. Viszont ahhoz hogy interneten tudj vásárolni, kell egy dombornyomott bankkártya. Vagy egy paypal fiókra. Ha nem tudod mi ez, olvasd el itt.

https://www.webmaster442.hu/mi-az-a-paypal-es-miert-jo/

A megvásárolt mintát utána vagy e-mail-en kapod meg, vagy pedig kapsz egy letöltő linket az e-mail fiókodba, és onnan tudod letölteni a hímzésmintát.

A megvásárolt minták tehát a számítógépedre kerülnek. Ezeket többféleképp lehet feltölteni a hímzőgépre. Ha a géped memóriakártyával működik, akkor szükséged lesz egy kártyaíróra, aminek a segítségével  a kártyára juttatod a mintát. Az újabb gépek már usb csatlakozóval rendelkeznek, így pendrive-on is feltöltheted a gépedre. De vannak gépek, amiket akár a megfelelő kábel segítségével közvetlen a számítógéphez csatlakoztathatod, ezek cserélhető lemezként fognak működni, mint mondjuk egy pendrive.

Ha szeretnéd a saját hímzésmintáidat elkészíteni,

Ha szeretnéd a a profi hímzésminták elkészítésének technikáját és a  Bernina szoftver működését megismerni, NÉZD MEG Magyarország első MAGYAR NYELVŰ online tanfolyamát.

ART, DST, PES és társaik. Eszik vagy isszák?

Az ART, DST, PES és társai különféle file formátumok. A formátumot a file név  pont utáni része mutatja, ami kettő vagy három betűből áll.

Ezek olyan formátumok, amiket a hímzőgépek olvasnak. Különböző gyártmányú gépek különböző formátumokat értenek meg. Ezért ha egy hímzőgépen egy hímzésmintát szeretnénk hímezni, olyan formátumban kell a gépre vinni, amit az adott gép ért és olvassa azt, mert ebből kapja az információkat. Például, hogy a keretet milyen irányban mozgassa, mikor váltson színt, mikor vágjon szálat stb. Egyes gépek több formátumot ismernek fel, mások ragaszkodnak egyetlen adott formátumhoz.

Kétféle formátumot különböztetünk meg, a szoftver és a gépformátumot.

Minden hímzőszofver különféle formátumot hoz létre. Ezeket mester file-nak is hívjuk. Például a Berninánál ART, Pe-design-nál PES. Ez a mesterfile tartalmazza a hímzésminta adatait: színek, öltéstípusok, öltéssűrűség, objektumok, különféle beállítások, stb. Ezt a mesterfilet mindenképp el kell tárolnunk a száímtógépen ahhoz, hogy a jövőben a hímzésmintán változtatni tudjunk például öltéssűrűséget és sok egyéb mást.

Néhány szoftver formátum:

ART:  Bernina , EOF: Embird,  ERF: Compucon,  EMB: Wilcom,  PES: Pe-design

A gépformátum az a formátum, amit már fent említette, amit a hímzőgép ,,megért”. Ez csak a hímzőgép működtetésére szolgál. Ezeket hiába nyitjuk meg szoftverben, csak apró változtatásokat tudunk rajta létrehozni, mint a tükrözés, elforgatás stb. A fő tulajdonságokhoz,beállításokhoz nem tudunk hozzányúlni.  Ezeket a formátumokat a mesterfile-ből hozzuk létre a szoftverben exportálással, vagy más  konvertáló programmal.

Néhány gépformátum:

ART: Bernina, DST: Tajima, HUS: Husqvarna Viking, JEF: Janome, PCS: Pfaff, PEC: Baby Lock/Brother/Deco, PES: Baby Lock/Brother/Deco, SEW: Janome/Elna/Kenmore, XXX: Singer

Egy példa, hogy könnyebben megértsd. Én a hímzésmintákat Bernina szoftverben készítem el, digitalizálom. Elmentem .ART formátumban, mert tudom hogy később csak azt a formátumot tudom szerkeszteni. És mivel egy Brother PR600II-es gépen szeretném hímezni, exportálok egy .PES formátumot, amit a gépemre feltöltök, ez ár csak egy gépformátum lesz, nem szerkeszthető, DE ez a hímzőgép ezt érti.

Fontos információ, hogy az online letölthető, vagy interneten, vagy más helyen megvásárolható hímzésminták gépformátumban jutnak el hozzád. A készítő a szoftverformátumot nem adja oda.

Ha szeretnéd elsajátítani a profi hímzésminták elkészítésének technikáját és a  Bernina szoftver működését megismerni, NÉZD MEG Magyarország első MAGYAR NYELVŰ online tanfolyamát.

 

Miért van szükség hímző szoftverre?

A hímző szoftver egy olyan szoftver, amely képes a hímző gépre mintákat digitalizálni, vagyis programot írni.

A szoftverrel különféle hímzésmintákat lehet létrehozni,és ezekhez különböző varrási beállításokat rendelhetünk. Ilyen például az öltésnagyság, öltéstípus, öltéssűrűség. Ezek a beállítások csak szoftverrel végezhetőek el, magán a hímzőgépen nem.

Ha csak a gépeden lévő mintákat és feliratokat szeretnéd használni, akkor természetesen nincs szükséged ilyen szoftverre. Viszont ha az internetről töltesz le mintát, vagy vásárolsz, a hímzésminta a számítógépedre kerül első körben. Szofver nélkül meg sem tudod jeleníteni a számítógépen, vagyis nem tudod megnyitni. Így nem tudod ellenőrizni, hogy ténylegesen jó és hímezhető a minta.

A szoftver lehetővé teszi tehát, hogy megjelenítsd számítógépen, és különféle műveleteket végezz el rajta. Kicsinyítheted, nagyíthatod, tükrözheted, elforgathatod, vagy akár egy névvel monogrammal egyedivé, személyre szólóvá teheted.

Igaz ugyan, hogy egy mintát kicsinyíteni és nagyítani a hímzőgépeken is lehet, viszont jó ha tudod, hogy csak bizonyos határok között engedi, mivel az öltésszámot nem számolja át az új méretnek megfelelően. Így kicsinyítésnél túl sok, nagyításnál túl kevés lesz az öltés.

Számos hímző szoftver van a piacon, ki-ki válogathat kívánsága vagy pénztárcája szerint. Általában PC-re készülnek, kevés szoftver van ami MAC rendszeren is fut. Minden gépgyártónak megvan a maga saját szoftvere amit ajánl, így például létezik Bernina, Brother (PE-design), Singer (Futura)stb. szoftver. Azt viszont jó ha tudod, hogy nem feltétlen kell például egy Brother géphez Brother szoftvert vásárolni. Ugyanis a hímző szoftverrel tudod konvertálni a hímzésmintákat egyik kiterjesztésből a másikba.

Nekem ár érték arányban a Bernina szoftver vált be. Ezt használom 14 éve Brother és Happy gépekhez.

Ezért azt javaslom, mielőtt beruházol érdemes körbenézned a különféle márkájú hímzőszoftverek között. Mivel általában csak angol leírás van hozzá, érdemes olyant választani, amihez Magyarországon esetlegesen egy tanfolyam is elérhető.


MAGYAR NYELVŰ tananyag videókkal, elméleti anyagokkal!

Ha Te is szeretnéd elsajátítani a profi hímzésminták elkészítésének technikáját és a  Bernina szoftver működését megismerni, NÉZD MEG Magyarország első MAGYAR NYELVŰ online tanfolyamát.

Amit a keretekről érdemes tudni

Mi is a keret, mi a szerepe a hímzésnél? Mondhatjuk, hogy a hímzőgép egyik legfontosabb tartozéka.

Keretbe feszítjük be azt az alapanyagot, készárút, amit  meg szeretnénk hímezni. Majd ezt helyezzük a hímzőgép keretmozgatójába. Ezt fogja a gép a program alapján ,,mindenféle”  irányba mozgatni a gépbe táplált hímzőprogram alapján, és így szépen kialakul a hímzés az anyagon.

A hímzés nagysága meghatározza a keret méretét, illetve a keret mérete meghatározza, hogy maximum mekkora hímzést tudunk készíteni a gépünkkel.  Ezért nagyon fontos, hogy gépünkhöz milyen méretű keretek tartoznak, illetve milyen méretű kereteket lehet még hozzá pluszban vásárolni. Hiszen a keret mérete szabhat határt ötleteinknek, kreativitásunknak.

Különféle márkájú gépeknek  különböző méretű kereteik vannak. A gyártók inch-ben vagy mm-ben határozzák meg a méreteket.

Érdemes tudni, hogy a legtöbb interneten vásárolható, vagy ingyenesen letölthető minták általában 4”×4” vagy 5”×7”, azaz 100×100mm és 130×180mm méretű keretekhez készítik.

Még megemlítenék egy fontos keretet, ez pedig a sapkakeret, amivel profi módon tudsz baseball sapkát hímezni.  Igaz, hogy lehet sapkát hímezni egy egytűs hímzőgépen is (pl. varróhímző gépen), viszont elég macerás, hosszadalmas, és nem utolsó sorban könnyen elvéthető a hímzés helye a sapkán.

Azért itt egy video, amiben láthatod ezt a technikát. https://www.youtube.com/watch?v=ku12NmFgYMc

Ha csak a családnak akarsz néha-néha egy-egy sapkát hímezni, akkor ez is működik, de ha szeretnél akár rendelésre is dolgozni, akkor érdemes olyan gépet vásárolni, amire felszerelhető a sapkakeret.

Hímzőgép karbantartása

A hímzőgépek drága befektetések, ezért fontos, hogy folyamatosan, rendszeresen karban tartsuk őket. Ha törődsz a gépeddel nem csak az élettartama nő, de minőségi hímzést is tudsz vele készíteni. A nem megfelelően karban tartott gépeknél a meghibásodása gyakoribb, és varrási problémák is előfordulnak vele.

Fontos, hogy már az első naptól megfelelően bánj a gépeddel, hiszen a javítási költségek magasak, és ha üzleti célra is használod, akkor a gép leállása alatt a bevételtől is elesel.

Mindig tartsd tisztán a gépet. Én azt javaslom, hogy minden nap végezd el a takarítását. Ha teheted használaton kívül takard le.

Puha ruhával töröld le a gépet. Az orsót is tisztítsd meg. Itt fokozottan felhalmozódnak a szöszök, amik előidézhetnek nem megfelelő öltésképződést, ezzel rontva a hímzés minőségét. Az orsót puha ecsettel, de legkönnyebben sűrített levegővel tudod tisztítani. Ilyet kis spray flakon formájában tudsz vásárolni.  Például itt:  https://muszakiwebbolt.hu/4world_suritett_levego_400ml .

Ha az ecsetet választod, vásárolj papírboltban festéshez való kis ecseteket, több méretben.

Ha mechanikus felső szálfeszítős a géped, időnként a szálfeszítőket szét kell szedni, és tisztítani kell. A szálfeszítést megzavarhatják még a szem számára láthatatlan szennyeződések is.

Miután alaposan kitisztítottad a gépet, meg is kell olajozni. Mielőtt ennek nekiesel, járj utána hogy hol kell a Te gépeden az olajozást elvégezni, és milyen gyakran. Erről általában a gép kézikönyvében tájékozódhatsz.