Hogyan válassz hímzőgépet? 2. rész

Gépi hímzéssel gyönyörű, akár művész alkotásokat lehet készíteni, de csodálatos eredmények csak a megfelelő géppel készíthetők. De milyen a megfelelő gép? Az a előző írásomban bemutattam a főbb szempontokat, amit vásárláskor érdemes figyelembe venni, most olyan lehetőségekről fogok írni, amik főleg a magasabb árkategóriájú gépeknél elérhető, de ha a pénztárcánk engedi, érdemes ezekre is figyelni.

A drágább gépeknél több az előre beépített hímzésminta, betűtípus, betű nagyság. Nagyobb keret van hozzá, és többféle keretet lehet hozzá használni, akár több tűvel rendelkeznek. A memóriájába el tudsz menteni saját mintákat is.

Nagyobb a hímzési sebesség,  ezt öltés/perc-ben adják meg. Magasabb kategóriájú gépeknél ez 650-800-1000 öltés percenként. Minél nagyobb ez a szám, annál kevesebb időt vesz igénybe egy-egy munka elkészítése. Jó ha van olyan funkció a gépen, ahol tudod állítani ezt a sebességet.

Kép forrása: http://babylock.com/embroidery/valiant/

Az LCD kijelzős (lásd lent) géppel szemben sokkal jobb, és praktikusabb a  LED kijelzős hímzőgép (lásd a fenti képen), ahol színesben  láthatod a mintát, azt is hogy a keretben hogyan helyezkedik el, és még sok más információt.

Kép forrása: http://www.brother-usa.com/homesewing/ModelDetail.aspx?ProductID=SE400

És itt van néhány „extra”, ami jól jöhet használat során:

  • Lehet-e használni hozzá előre orsózott alsószálat? Ezek azért hasznosak,mert nem kell mindig orsóznod. De ami ettől fontosabb, hogy egyenletesebben tekeredik le hímzés közben a cérna az orsóról, ezért a fonákoldal sokkal egyenletesebb, esztétikusabb lesz. A bobbinból nem ugrik ki a cérna, így nem okoz leállást, minőségi problémát. Ez utóbbi főleg a nagyobb sebességű gépeknél fontos.
  • Lehetőség hímzés közben 1-1 színt átugrani a mintánál, lehet-e kicsinyíteni, nagyítani, tükrözni egy mintát a gépeden.
  • Miről informál Téged a géped? Például, hogy mennyi időt vesz igénybe a minta hímzése, mennyi idő van még vissza a hímzési időből.

Ne felejtsd el, a hímzés nagy beruházás, és nem pár hónapra vásárolunk hímzőgépet, ezért ne sajnálj időt és energiát fektetni egy kis kutató munkába. És még egy fontos dolog! Lehetőleg olyan helyen vásárolj hímzőgépet, ahol kipróbálhatod.

Jó vásárlást, és kellemes és boldog időtöltést az új gépedhez!

Ha szeretnéd tudni, hogy hímzőgépen kívül mi kell még ahhoz, hogy el tud kezdeni a hímzést, akkor itt egy ajándék neked: összeállítottam egy ellenőrző listát. Ez alapján be tudod szerezni a  hímzéshez szükséges eszközöket és cérnákat. Kattints a gombra, add meg az adataidat, hogy hova küldhetem a listát!

A hogyan válassz hímzőgépet bejegyzés első részét elolvashatod ITT!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Név *
Email *
Honlap