Készáru hímzés. Hogyan ne rontsd el?

Sok esetben késztermékre (póló, ruha, sapka, kabát…) kell a hímzést elkészíteni, és ilyenkor különösen fontos  a hibázás esélyének minimalizálása, elkerülése, mivel az elrontott hímzés nem, vagy csak keménymunka árán, nehezen javítható.

Van hogy egyszerű pólóra dolgozunk,aminek az értéke nem túl nagy, de nem egyszer kell drága ruhákra, márkás ingekre minőségi hímzést készíteni. Ezek értéke akár több tízezer Forint is lehet és javítás után könnyen nyoma maradhat a tűnek, sőt hurkolt anyagoknál akár lyuk is keletkezhet.

Ha a ruha a saját tulajdonunk, akkor is felettébb bosszantó a dolog, de ha esetleg más tulajdona, hát hogy is mondjam elég kínos szituáció alakulhat ki.

Sok kellemetlenségtől megkímélheted magad, ha néhány tippet betartasz a hímzés elkezdése előtt.

 

1. Készíts próbahímzést

Akár te készíted a hímzéshez a mintát, akár az internetről töltöd le, mindig fontos, hogy készíts próbahímzést. Fogj egy anyagdarabot, és arra készítsd el először a hímzést. Bár 14 éve foglalkozom hímzéssel, de néha még most is előfordul  digitalizálási probléma.  Ez lehet például, hogy nem megfelelő az öltéssűrűség, vagy a körvonal nem követi a mintát. Az internetről letöltött mintáknál az is előfordulhat, hogy hibás a minta. Ezért mindenképp végezz próbahímzést.  A legjobb, ha ugyanolyan, de legalább is hasonló anyagra készíted. Ha például hurkolt anyagú a készterméked, semmiképp se vászonra készítsd a próbát. A hímzés minden anyagon más és mást mutat, még ha ugyanazt a mintát is hímezzük.

Fontos még, hogy ugyanolyan cérnát, stabilizátort is használj,mint az eredeti projektnél fogsz.

 

2. Megfelelő tűt használj

Figyel oda a tűre is. Semmiképp ne használj csorba, kopott tűt. Ha nem vagy benne biztos hogy tökéletes, inkább cseréld ki. Ezen kívül mindig az alapanyaghoz megfelelő tűt használj.

 

3. Minőségi cérnával dolgozz

Mindig jó minőségű cérnát használj. Nem mindegy, hogy hány mosás után fakul meg, vagy egyáltalán megfakul-e.  A rossz minőségű cérna technikailag is sok problémát tud okozni. Ne feledd, hogy a hímzőgépben  a tű percenként 400 vagy akár 700-szor is érintkezik az anyaggal (sőt komolyabb gépeknél ennél is törbbször). A rossz cérna bolyhozódik elvékonyodik,szakad, stb.  Nekem az Isacord cérna vált be.

 

4. Figyelj az alsószálra

Ha a hímzőgéped nem jelzi, hogy kifogyott az alsószál, mindig győződj meg arról, hogy egy hímzéshez elegendő van a bobbinon. Ha nem vagy benne biztos mennyi kell, inkább használj teli orsót.

 

5. Körültekintően helyezd a terméket a gépbe

Készterméknél a ruha egy –egy része könnyen alákerülhet a hímzés terület alá, így különösen fontos, hogy a gép indítása előtt még egyszer ellenőrizd, hogy véletlenül sem varródik oda a ruha olyan része, aminek nem kellene.

 

Ha ezt a pár tippet betartod, nagy mértékben tudod csökkenteni a hibalehetőségeket.

Hibamentes jó munkát kívánok Neked!

Vélemény, hozzászólás?

Név *
Email *
Honlap