Miért van szükség hímző szoftverre?

A hímző szoftver egy olyan szoftver, amely képes a hímző gépre mintákat digitalizálni, vagyis programot írni.

A szoftverrel különféle hímzésmintákat lehet létrehozni,és ezekhez különböző varrási beállításokat rendelhetünk. Ilyen például az öltésnagyság, öltéstípus, öltéssűrűség. Ezek a beállítások csak szoftverrel végezhetőek el, magán a hímzőgépen nem.

Ha csak a gépeden lévő mintákat és feliratokat szeretnéd használni, akkor természetesen nincs szükséged ilyen szoftverre. Viszont ha az internetről töltesz le mintát, vagy vásárolsz, a hímzésminta a számítógépedre kerül első körben. Szofver nélkül meg sem tudod jeleníteni a számítógépen, vagyis nem tudod megnyitni. Így nem tudod ellenőrizni, hogy ténylegesen jó és hímezhető a minta.

A szoftver lehetővé teszi tehát, hogy megjelenítsd számítógépen, és különféle műveleteket végezz el rajta. Kicsinyítheted, nagyíthatod, tükrözheted, elforgathatod, vagy akár egy névvel monogrammal egyedivé, személyre szólóvá teheted.

Igaz ugyan, hogy egy mintát kicsinyíteni és nagyítani a hímzőgépeken is lehet, viszont jó ha tudod, hogy csak bizonyos határok között engedi, mivel az öltésszámot nem számolja át az új méretnek megfelelően. Így kicsinyítésnél túl sok, nagyításnál túl kevés lesz az öltés.

Számos hímző szoftver van a piacon, ki-ki válogathat kívánsága vagy pénztárcája szerint. Általában PC-re készülnek, kevés szoftver van ami MAC rendszeren is fut. Minden gépgyártónak megvan a maga saját szoftvere amit ajánl, így például létezik Bernina, Brother (PE-design), Singer (Futura)stb. szoftver. Azt viszont jó ha tudod, hogy nem feltétlen kell például egy Brother géphez Brother szoftvert vásárolni. Ugyanis a hímző szoftverrel tudod konvertálni a hímzésmintákat egyik kiterjesztésből a másikba.

Nekem ár érték arányban a Bernina szoftver vált be. Ezt használom 14 éve Brother és Happy gépekhez.

Ezért azt javaslom, mielőtt beruházol érdemes körbenézned a különféle márkájú hímzőszoftverek között. Mivel általában csak angol leírás van hozzá, érdemes olyant választani, amihez Magyarországon esetlegesen egy tanfolyam is elérhető.


MAGYAR NYELVŰ tananyag videókkal, elméleti anyagokkal!

Ha Te is szeretnéd elsajátítani a profi hímzésminták elkészítésének technikáját és a  Bernina szoftver működését megismerni, NÉZD MEG Magyarország első MAGYAR NYELVŰ online tanfolyamát.

Vélemény, hozzászólás?

Név *
Email *
Honlap