Vásároljak hímzőgépet, tényleg szükségem van rá?

 

Biztosan a Te fejedben is megfordult már a gondolat, hogy érdemes lenne-e hímzőgépet vásárolni, szükségem van-e hímzőgépre vagy merjek-e hímzőgépet vásárolni. Mivel ez egy nagy beruházás, valószínűleg Te is hezitálsz. Kifizetni ennyi pénzt……. Tudom-e majd csinálni?……Menni fog ez nekem?…… Rokonaid, barátaid közt vannak olyanok, akik mindenképp lebeszélnének a vásárlásról. Nekem is voltak.

Hogy miért akarnak majd páran lebeszélni?

Lehet hogy annyira idegen számukra ez a terület, hogy ezért kételkednek. De sajnos előfordul, hogy olyan negatív gondolkodású ember próbál befolyásolni, aki fél minden újba belevágni, és az is előfordul hogy irigységből tartanának vissza. Viszont vannak olyanok, akik hisznek az ötletedben és Benned is. A rossz hír az, hogy véleményeket meghallgathatsz, de a végső döntést Neked kell meghozni. Én sem fogom Neked megmondani a tutit. Viszont elmesélem a történetem, és néhány szóban elmondom , hogy miket érdemes átgondolni, mielőtt a végleges döntést meghozod.
Sok ember megfordult már nálam a hímzőműhelyemben, akik mindig rácsodálkoznak a gépeimre, magára a technikára és a csodálatos munkákra, amik a gépek alól kikerülnek. Vannak akik csak csendben körülnéznek csodálkozó tekintettel, de vannak akik különböző kérdésekkel illetnek. Van aki arra kíváncsi, hogy hogyan működik a gép, honnan tudja mit kell csinálni, van aki azt kérdezi, ebből meg lehet-e élni, és van akit az érdekel, hogy kerültem kapcsolatba a hímzéssel, vagyis „Hogy lesz valakiből gépi hímző?”

Könnyűipari mérnökként végeztem, majd a ruhaiparban helyezkedtem el, először szabászati, majd varrodavezetőként. Ennek a munkának köszönhetően kerültem kapcsolatba a hímzéssel, és sikerült eljutnom gépi hímzőműhelybe, ahol ott, akkor, én is ámulattal, vágyakozva néztem a működő gépeket, és a szép hímzéseket.
Pár évvel később azt tervezgettem, hogy gyesről visszamenjek-e a varrodába, vagy más felé vegyem az irányt. Ekkor mentem el egy varró és hímzőgép bemutatóra, ahol háztartási hímzőgépeket mutattak be. Akkor döntöttem el, hogy veszek egy hímzőgépet. Mivel ez nem kis befektetés volt, eladtuk az akkor 2 millió Ft-ot érő autónkat, és az autó fél árán hímzőgépet (Brother varró-hímző-t), hímző szoftvert és alapanyagokat vásároltam. Majd belevágtam az én kis vállalkozásomba. Nulla tapasztalattal, nulla tudással, angol nyelvű leírással,angol tudás nélkül. Aztán jöttek a negatív élmények…. a szoftver használata, a hímzésminősége, összehúzta, nem volt pontos a hímzés. Küszködtem, DE küzdöttem, tanultam és tanultam. Férjemen sokszor láttam a kétséget, hogy mi lesz ebből, de ennek ellenére mindig mellettem állt és bíztatott. Ennek már 14 éve. Jelenleg jóval nagyobb gépparkra és sok megrendelésre lehetek büszke.

Hogy Te is jól tudj dönteni, azt javaslom az alábbiakat gondold át, és őszintén válaszolj magadnak.
Mire tudnád, illetve szeretnéd használni a gépet?

  • Saját magadnak és a családnak, vagy akár üzletszerűen szeretnél hímezni?
  • Ha saját magadnak, akkor mégis mennyi hímzést készítenél el vele?
  • Néha meghímeznél egy törölközőt , amit ajándékba viszel? Ha igen, akkor olcsóbb ha azt valahol megcsináltatod.
  • Vagy netán szereted a foltvarrást, és ott is tudnád kamatoztatni?
  • Vagy tudsz varrni, és a gyermekeid ruháit is díszítenéd vele? Akkor már érdemes elgondolkodni a beruházáson.
  • Ha eladásra is szeretnél hímezni, mindenképp megéri a befektetés.

Vannak olyanok is, akik anyagi helyzetük folytán könnyedén be tudnak ruházni,akkor is ha csak egy –két darabot készítenek vele. Én akkor sem tartom jó dolognak, hogy a hímzőgép, és a még mellé vásárolt szükséges kiegészítők ott állnak kihasználatlanul, vagy épp eladásra kerülnek a befektetett pénz töredékéért.
Ha döntöttél, és belevágsz, sok sikert és örömöt kívánok hozzá. DE egyet viszont ne feledj el! Attól hogy beruházol egy hímzőgépbe, esetleg szoftverbe, attól még nem leszel szakember! Rengeteg kitartás és tanulás kell ahhoz, hogy ne csak szeresd, hanem tudd is ezt a szakmát, és minőségi, szép hímzéseket tudj készíteni.

(Képek forrása: https://www.bernina.com/en-029/Products-en/BERNINA-products/Sewing-Quilting-and-Embroidery)

Vélemény, hozzászólás?

Név *
Email *
Honlap